Hur tar jag mig till Sevilla?

Enklast är att flyga till Sevilla eller Malaga, dock finns det inga direkta flyg till Sevilla.

 

Från Sevillas flygplats
Flygbuss går var 20-30 min och släpper av dig på flertalet ställen i stan, t ex Nervion och plaza de Armas (busstation). Det kostar 4€ per resa.

Från Malagas flygplats
Från Malaga kan man välja flertalet alternativ men de flesta utgår från Malaga centrum. För att ta sig från flygplatsen till centrum (Maria Zambrano) så kan man antingen åka med flygbuss (3€/resa) eller med metro (2€/resa).
Buss: det går bussar från Malaga centrum (Maria Zambrano) till Sevilla. Resan kostar 18-22€/resa beroende på vilken buss det är. Vissa bussar går direkt från flygplatsen, men de flesta från centrum. Sista bussen går vid 21-tiden. Resor bokas via ALSA (www.alsa.es).
Tåg: tågen går från samma ställe som bussarna (Maria Zambrano), bara från en annan byggnad. Det finns tre olika prisklasser beroende på vilket tåg det är (ju snabbare desto dyrare) och de brukar ligga mellan 20-45€/resa. Sista tåget går vid 21-tiden. Resor bokas via Renfe (www.renfe.es)
Blablacar: detta är ett resealternativ för de som inte har något emot att dela färd med någon annan, dock är det bra att kunna prata spanska. Man måste skapa sitt eget konto online (www.blablacar.es) och sedan är det bara att söka resor som passar en. Resorna kan vara väldigt flexibla och kommer man fram till Malaga efter kl 21 så är detta ett bra och billigt sätt att resa. Resorna går på ca 10-15€/resa och det är viktigt att vara punktlig. Man betalar via sidan online och får sedan en kod skickad till sin mobil som ska ges till föraren.
Hyrbil: det finns flera hyrbilsfirmor som man kan anlita o samband med att flygbiljetten köps (deras delas brukar vara ganska bra) och då hämtas och lämnas bilen oftast på flygplatsen. 
Körhänvisningar: åk ut från flygplatsen mot Malaga, kör av på MA-20 och sväng sedan av mot A-45 mot Sevilla, Cordoba och Granada. Ta avfart 98 mot A-92 mot Sevilla. Där finns fartkameror under 100-sträckan utanför Osuna.

Var kan jag bo i Sevilla?

I Sevilla kan man bo på hotell, hostal eller hyra en lägenhet eller del av lägenhet. Ett hostal är ungefär som ett vandrarhem där man kan dela flerbäddsrum eller så kan man hyra ett privat rum där badrummet är delat eller privat.

 

Bra länkar:
Booking (www.booking.com)
HostelWorld (www.hostelworld.com
Airbnb (www.airbnb.com)

Nästan allt finns inom gångavstånd i Sevilla men vi rekommenderar att bo inne i Casco Antiguo, dvs. den äldre delen av centrum, som sträcker sig från floden och katedralen till Las Setas (metropol parasol) och torget Alameda. Frän centrum tar det ca 20 min att promenera i svensk takt till stadion i Nervion.


Hur tar jag mig till stadion?
Stadion ligger som sagt inom gångavstånd och det är bara att följa gatan Luis Montoto eller Eduardo Dato ut från centrum så är ni framme vid stadion, som ligger precis bakom ett köpcenter (Nervion Plaza).

Om ni inte är så sugna på att gå så finns även Metro, buss eller taxi. Metron går från Puerta Jerez (nära katedralen) eller Prado de San Sebastian, men de brukar vara riktigt fulla ca en timme innan matchstart fram till start. Ni hoppar av i Nervion. Bussar går från flera olika ställen i stan och de går ganska ofta. Dessa tar ni till Nervion plaza. Taxi finns stationerade på flera ställen runt om i stan och bor ni på ett hotell går det att förbeställa.

Var kan jag äta?

Allt i Sevilla smakar gott! 
Generellt är restaurangerna runt om katedralen lite mer turistiga och lite dyrare, men det är fortfarande inget att jämföra med Sverige! Det typiska i Spanien är att man som sällskap beställer in flera olika rätter och delar dem och de kan beställas in som tapas (mindre tallrikar, ungefär i storlek av en förrätt), media racion (halv portion, ungefär som en middagsportion) eller racion (hel portion som är aningen större än en vanlig middagsportion i Sverige). Tapas brukar ligga mellan 2-4€/tallrik, och om det är prisvärt beror på mängden och smaken. Medias brukar ligga runt 6€ och hela 10€+.

Nämnvärda restauranger:
El Rinconcillo (Calle Gerona, nära Alfalfa och Encarnacion) Sevillas äldsta bar, från 1670, som har behållit mycket av sin gamla stil och har många smakrika tapas.
Los Coloniales (Plaza Cristo de Burgos eller Calle Fernandez y Gonzalez) Serverar snabbt och deras tapas är stora och prisvärda.
Antonio Romero (Calle Antonia Diaz) Genuin sevillansk restaurang som erbjuder många spanska typiska rätter.
Robles (Calle Placentines) Sponsor åt Sevilla FC och laget brukar ofta äta där i samband med att något firas eller att det är någon högtid. 
El Pasaje (Calle Ximenez de Enciso) Typisk spansk mat med en modern touch av andra kulturer.

 

Typisk mat i Sevilla: gazpacho (kall tomatsoppa), croquetas de jamón (friterad krokett med skinka), tortilla de patata con salmorejo (potatisomelett med tomatsås), solomillo al whisky (fläskfilé i whiskeysås), berenjenas con miel (friterad aubergin med honung).

Vad kan jag göra i Sevilla?

Sightseeing: Några av Sevillas stora monument som borde ses är katedralen med sin Giralda, det arabiska palatset Real Alcázar, Metropol Parasol – ett modernt monument även kallat ”las setas” (svamparna) på grund av sin form, och Plaza España. Det finns ”gratis” walking tours där man inte går in i någon av monumenten, men man blir guidad runt om stan i grupp och får ta del av mycket intressant fakta. I slutet av touren så ger du dricks till guiden vilket kan vara allt mellan 3-10€, beroende på vad du ansett om rundturen och guiden. Ni kan hitta med info på www.panchotours.com 
Fotboll: På Sevilla FC’s hemsida kan man hitta information om deras övriga lag, om var och när de spelar. Sevilla Atlético spelar på träningsstadion i Montequinto. Dit kommer man med metro lättast och hoppar av på ”Pablo Olavide”. Det är även på denna stadion som SFC tränar och info om detta kan hittas via forum på nätet. Vill ni titta på matcher på TV så finns flertalet barer runt om i stan. De brukar sätta ut en tavla på morgonen med vilka matcher de kommer visa. En bar som är att rekommendera är Merchants, en irländsk bar, där all personal pratar engelska och det brukar vara hög stämning under varje match.
Shopping: De två stora shoppinggatorna är Tetuan/Velazquez och Sierpes, som båda ligger mitt i stan. I stadion finns SFC shopen, den som låg inne i stan har tyvärr stängt.
Nattliv: I Sevilla börjar kvällarna sent. Vanligast är att äta middag runt 21-22-tiden och först efter kl 12 går man ut, och till klubbarna går man inte förrän efter kl. 02:00. Alameda är ett lite mer alternativt område med många barer, t ex Café Central, och klubbar, som Fun Club eller 1987, och rockmusik är vad som oftast spelas. Om ni vill ha lite mer modern musik så rekommenderar vi Arenal med klubbarna Zoo, Noha och Dadá. Salsa och liknande musik hittar ni i Nervión och Viapol på klubbarna Caramelo och Voulez Bar. House och Dubstep hittas också i Nervión och bland annat på klubben Sala Cosmos.
Flamenco: Sevilla är känt för sin flamenco och vill ni se en riktigt bra show bör ni gå till Los Gallos eller El Arenal. Om ni bara är nyfikna på vad det är och inte vill spendera väldigt mycket pengar så kan ni gå till La Carbonería som ligger i Santa Cruz. Denna är gratis, men tyvärr inte lika bra som de ovanstående, och har uppvisningar kl 23:00 varje kväll, det enda som de kräver är att du beställer något i baren.
Bada: Om ni åker under sommaren kan det vara lockande med ett bad då graderna stiger upp till 40°C, men bada inte i kanalen, för den är väldigt smutsig. Det går bussar till stranden i Huelva eller Cádiz och det tar en till två timmar att komma fram. Vi rekommenderar dock att boka hotell med pool under sommarhalvåret.